Nederland door Europese Commissie gemaand vanwege stikstof- en mestproblematiek

In een brief van 13 november 2024 stelt de Europese Commissie dat Nederland te weinig doet om volksgezondheid en milieu voldoende te beschermen tegen de intensieve veehouderij. Met name moet er minder mest worden geproduceerd. En ja, dat betekent toch minder dieren

Eiwittransitie cruciaal om Nederlandse landbouw duurzaam te maken (19/11/2023)

Voldoende eiwit inname is cruciaal voor onze gezondheid: zonder eiwit geen leven. Op dit moment dekken Nederlanders hun behoefte aan eiwit voor circa 60% uit dierlijk eiwit. Dit leidt niet alleen tot een slechte gezondheid van Nederlanders maar ook tot klimaatverandering, verlies van soorten (biodiversiteit kachelt achteruit), dierenleed, en honger in arme landen, omdat onze veestapel hun eiwitten opeten en grotendeels in mest omzetten.

Nieuw uitstel van oplossing van het probleem m.b.t. PAS-melders en interimmers onacceptabel

Door MOB zijn al een aantal handhavingsverzoeken ingediend met betrekking tot PAS-melders (en piekbelasters). De eerste uitspraken laten zien dat rechters klaar zijn met het compleet falen van achtereenvolgende kabinetten in het stikstofdossier. Ook de Europese Commissie begint steeds kritischer te worden. MOB treft voorbereidingen om per 1 maart 2025 in alle 12 provincies handhavingsverzoeken te gaan indienen met betrekking tot PAS-melders/interimmers waarbij in eerste instantie gefocust gaat worden op de grotere bedrijven en/of megastallen.

Deken van glyfosaat over Nederland

In heel Nederland worden 14.154 akkers met glyfosaat bespoten. In totaal gaat het om 42.200 hectare. 669 duizend Nederlanders wonen binnen 250 meter van een bespoten akker, 4.3 miljoen Nederlanders binnen een kilometer. Vooral in Noord-Brabant wordt veel gespoten. De helft van alle Brabanders woont binnen een kilometer van een bespoten akker. 11 procent binnen 250 meter.

De lange arm van de pesticiden industrie? Deken van gif over het platteland

Dit jaar zijn er nog nooit zo weinig vlinders geteld. Een slagveld onder bijen deze winter. Bijna een kwart van de bijenvolken heeft het niet overleefd, blijkt uit onderzoek van de Bee Foundation. "Iedereen zou zich zorgen moeten maken, want bijen zijn het zoemende hart van het leven op aarde."

Hoe lang accepteren we nog dat pesticiden onze natuur en drink- en zwemwater vergiftigen?

Burgers krijgen PFAS binnen via de lucht, via voedsel en drinkwater. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de Land- en Tuinbouw levert hier een grote, zo niet de grootste, bijdrage aan. Het gaat hier om het jaarlijkse gebruik van tenminste 221.000 kg PFAS bevattende pesticiden.

Een deken van bestrijdingsmiddelen over Nederland

Naast een stikstofdeken is er ook sprake van een deken van bestrijdingsmiddelen over Nederland. Het gaat daarbij niet alleen om toegelaten bestrijdingsmiddelen maar ook om niet toegestane middelen. Naast de gebruikelijke middelen blijkt PFAS een belangrijke component zijn van deze deken. Het is de bedoeling van de agrariër om de bestrijdingsmiddelen op de akker c.q. de gewassen te laten landen. Helaas lukt dat maar gedeeltelijk. Een deel van de bestrijdingsmiddelen verwaait naar belendende percelen tot in de verre omtrek, afhankelijk van o.a. de druppelgrootte, applicatiehoogte, gebruikte sproeinozzels, windsterkte en richting, temperatuur en de mate van vluchtigheid van het bestrijdingsmiddel.

Borging van de realisatie van de NPLG-doelen gaat welvaart in Nederland vergroten

Door in een gebiedsgerichte aanpak maatregelen voor natuur, klimaat, bodem en water slim te combineren, herstelt de natuur en komt er meer ruimte voor vergunningverlening. Het gaat daarbij om de natuur te herstellen, de waterkwaliteit en -kwantiteit te verbeteren, de broeikasgasuitstoot van landbouw en landgebruik te reduceren.

Handelssyteem voor stikstof een onzinnig idee

MOB vindt emissiehandel in stikstofrechten een slecht idee voor zowel de agrarische sector als voor onze natuur. Voor de agrarische sector omdat dit een stapeling van handel zou zijn bovenop de bestaande handel in dierenrechten en fosfaatrechten. De primaire taak van de boer is voedselproductie, de boer is geen handelaar in allerlei rechten.

Gezondheidsraad adviseert om minder dierlijke en meer plantaardige eiwitten te eten

Opschuiven naar een voedingspatroon met meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten is beter voor het milieu en gezonder voor de meeste Nederlanders.


Kies hieronder de vervolg pagina van de artikelenlijst.

  • December 2024 (3)
  • November 2024 (1)
  • August 2024 (2)
  • April 2024 (1)
  • March 2024 (1)
  • January 2024 (1)
  • December 2023 (2)