Net als de provincie Friesland weigerde de provincie Drenthe om handhavend op te treden tegen verzoeken om handhaving. De beroepen tegen afzien van handhaving bij veehouderijen in Drenthe werden ingesteld omdat de bedrijfsvoering significante effecten kan veroorzaken op omliggende Natura 2000-gebieden, terwijl daarvoor geen natuurvergunning op grond van de Wet natuurbescherming (Wnb) is verleend.

De provincie had nog een witwasrapport laten opstellen, maar dat mocht niet baten. Volgens de rechtbank is er geen sprake van onevenredigheid, evenmin als concreet zicht op legalisatie. En dus moet de provincie gaan handhaven. Zie uitspraken.

Het zogenaamde “startpakket” dat het kabinet afgelopen vrijdag publiceerde is een politiek compromis maar mist elke relatie met de juridische realiteit zoals de landsadvocaat ook al geconstateerd heeft. Dit kabinet lijkt niet alleen aan te sturen op het ruïneren van onze economie, maar ook zijn hiermee alle PAS-melders en interimmers vogelvrij verklaard.

Nederland blijft nog vele jaren op slot zitten met vergunningverlening van alle bedrijven. Nederland offert hiermee haar industrie op aan het in stand houden van een netto verliesgevende vee-industrie. 

Uiteindelijk zal ook de agrarische sector hiervan schade gaan ondervinden omdat circa de helft van de agrarische bedrijven geen, of geen toereikende, natuurvergunning heeft.