Voldoende eiwit inname is cruciaal voor onze gezondheid: zonder eiwit geen leven. Op dit moment dekken Nederlanders hun behoefte aan eiwit voor circa 60% uit dierlijk eiwit. Dit leidt niet alleen tot een slechte gezondheid van Nederlanders maar ook tot klimaatverandering, verlies van soorten (biodiversiteit kachelt achteruit), dierenleed, en honger in arme landen, omdat onze veestapel hun eiwitten opeten en grotendeels in mest omzetten.
Volgens het Financieel Dagblad veroorzaakt de veehouderij in Nederland € 9 miljard per jaar aan schade. Volgens een recente publicatie van de Universiteit van Wageningen levert een overgang van van 60% dierlijk eiwit/40% plantaardig eiwit, zoals nu het geval is, naar 40% dierlijk eiwit/60% plantaardig eiwit € 10 miljard per jaar op als gevolg van minder kosten voor gezondheidszorg, schonere lucht, schonere bodem, minder schade aan de natuur als gevolg van stikstof en bestrijdingsmiddelen, etc. Ook het probleem van het mestoverschot is dan verleden tijd.
Wetenschappers zijn er al lang uit dat wereldwijd de veestapel met 75% omlaag moet om binnen de grenzen van de aarde te blijven. Anders gaan we klimaatverandering niet stoppen. Dat geldt dus al helemaal voor Nederland omdat we het meest veedichte land ter wereld zijn. Een eiwittransitie naar veel minder dierlijk eiwit en meer plantaardig eiwit is onontkoombaar.
Zonder de eiwittransitie gaan we veel geld over balk gooien en blijven we de intensieve veehouderij een doodlopende weg insturen, waarvoor de boer straks zelf de rekening gepresenteerd krijgt.
Deze animatiefilm laat de huidige situatie zien en illustreert heel goed hoe het wel kan.
Er is dan juist ruimte voor meer boeren met een goed inkomen. Nederland komt er dan mooier uit te zien en we halen de stikstof-, water- en klimaatdoelen. We hebben meer natuur en de lucht wordt schoner. Zeker als we het land ook nog heel gevarieerd inrichten.
Met een visie op voedsel, en kiezen voor 100% duurzaam voedsel in de detailhandel, kunnen we toewerken naar een landbouwmodel dat beter is voor de boer, beter voor ons leefmilieu, beter voor onze gezondheid, en beter voor de planeet. En voor onze portemonnee, want een gezonder dieet scheelt de samenleving jaarlijks miljarden in gezondheidskosten .
Advies aan de boer:
Intensieve veehouderij is een doodlopende weg. Als boer sta je nu voor de keuze: ga ik proactief anticiperen op de zeker komende eiwittransitie? Of ga ik een doodlopende weg in? En stuur ik mijn bedrijfsopvolger(s) het bos in?
Advies aan het nieuwe kabinet:
Vergeet het oude mislukte landbouwakkoord en zet in op een integrale aanpak van de landbouwsector zodat deze binnen 10 jaar naar werkelijk duurzaam naar een duurzame sector wordt getransformeerd. Zadel de sector niet op met een versleten landbouwmodel dat over een paar jaar opnieuw helemaal op de schop moet.
Landbouw binnen 10 jaar duurzaam? Het kan!
Zie ook: "Gezondheidseffect van meer plantaardig eten vergroot welvaart".
Dat een drastische reductie van de veestapel ook economisch uit kan blijkt wel hier. Zie ook hier.
Dat dit ook speelt in Duitsland blijkt uit dit interview.